Vand i kroppen under graviditet

Vand i kroppen er meget normalt som gravid. Især i dit sidste trimester og næsten alle gravide vil opleve vand i kroppen om sommeren. Du vil opleve, at huden er mere spændt end normalt grundet den ophobede væske.  

Årsager til vand i kroppen hos gravide

Når du bliver gravid, vil hormonproduktionen i din krop ændre sig, og vandet i kroppen vil begynde at ophobe sig i dine fedtdepoter. Bl.a. vil der være en øget mængde af hormonet progesteron, som er et af de vigtigste kønshormoner.

Det produceres i æggestokkene, og under en graviditet bliver progesteron også produceret i moderkagen. Progesteron nedsætter effektiviteten af veneklapperne og sænker tilbagestrømningen af blodet til hjertet.

Derfor vil vandet begynde at hobe sig op i kroppen. En ophobning af vand i kroppen kan sidst i graviditeten skyldes, at livmoderen er blevet så stor, at den trykker på de store blodkar, hvilket gør det sværere for blodet at passere. 

Læs også: Alt om de hormonelle forandringer under graviditet

Symptomer

Vand i kroppen vil først begynde at hobe sig op i de dele af kroppen, der er længst væk fra hjertet. Dine hænder, fødder, tæer og ben vil synligt hæve, og dine sko vil måske blive for små.

Annonce ♥

Din hud vil spænde og virke stiv, og du kan have svært ved at bøje og strække dine fingre. Du kan teste om du har vand i kroppen ved at trykke ned på et hævet område.

Du vil se en lille fordybning i huden, da du har trykket væsken væk, men væsken vil hurtigt vende tilbage igen og fordybningen forsvinder.

Behandling af vand i kroppen

Der findes kun få behandlinger for vand i kroppen. Efter din fødsel vil trykket fra livmoderen forsvinde, din hormonproduktion vil blive normal efter en tid og væsken vil derfor forsvinde. Hvornår væsken forsvinder, varierer hos den enkelte. Læs mere her om naturmedicin mod vand i kroppen.

Annonce ♥

Gode råd

Selvom der ikke findes en behandling for vand i kroppen, kan du afhjælpe/mindske ophobning ved at øge blodcirkulationen i benene ved at løbe, gå, svømme eller lave venepumpeøvelser.

Når du hviler så placér benene højere end brystkassen, så blodet lettere kan strømme mod hjertet. Det er også en god hjælp at få masseret dine fødder og underben. Husk at massagen skal foregå i retning mod hjertet.

Du skal kontakte lægen

Hvis du tidligt i din graviditet oplever ophobning af væske i kroppen, skal du kontakte lægen. Det kan sammen med forhøjet blodtryk og protein i urinen være tegn på svangerskabsforgiftning.

Annonce ♥