Toxoplasmose

Toxoplasmose (også kaldet haresyge) skyldes smitte med parasitten Toxoplasma gondii. Katte er hovedbærere af parasitten, som formerer sig i kattens tarm.

Forstadier til parasitten kaldes oocyster, og de udskilles med kattens afføring. Hvis en kat smittes, så vil den udskille disse oocyster i ca. 2 uger.

Sådan smitter toxoplasmose

Oocysterne spredes via vand, og de er meget modstandsdygtige, og kan være smitsomme helt op til et år.

Så selve katten er altså kun smitsom i et par uger, men den kan i mellemtiden have forurenet vand og jord, og det kan så være smitsomt i et helt år.

Det skal lige slås fast, at gravide katteejere ikke er mere udsatte for smittefare med denne parasit end gravide, der ikke har kat.

Men hvis du har kat, så lad en anden tømme og rengøre kattebakken, der er jo ingen grund til at tage nogen chancer.

Annonce ♥

Toxoplasmose skadelighed for fosteret

Toxoplasmose kan være svært skadelig for fosteret, hvis du bliver smittet af parasitten under graviditeten. Hvis du smittes, er der ca. 20% risiko for, at dit foster smittes.

Hvis dit foster smittes i den første halvdel af graviditeten, kan det få skadelige virkninger såsom hjerneskade. Hvis fosteret smittes senere i graviditeten, fødes barnet som regel uden tegn på sygdom.

I Danmark fødes der årligt mellem 20-30 børn med haresyge, hvoraf ca. 1-2 af børnene fødes med alvorlige følgesygdomme.

Annonce ♥

Symptomer på toxoplasmose

De fleste smittede får ingen symptomer. Ca. 15% får hævede kirtler oftest på halsen. I enkelte tilfælde udvikles der træthed og feber.

Hvis den gravide smittes, kan smitten overføres til fosteret, som kan få øjenskader eller vand i hovedet. Men oftest fødes barnet uden symptomer.

8 gode råd til hvordan du undgår smitte

-undgå indtagelse af råt kød
-gennemsteg alt kød du spiser
-hold en rigtig god køkkenhygiejne
-vask alle grøntsager og frugt rigtig godt
-vask hænder efter berøring med grøntsager og råt kød
-benyt handsker ved kontakt med jord, græs og lignende
-undgå upasteuriseret mælkeprodukter
-undgå direkte kontakt med kattebakker

Annonce ♥

Behandling

I Danmark behandler man kun gravide, hvor det med sikkerhed er fastslået, at fosteret er smittet. Det får man vished for via en fostervandsprøve.

Haresyge skal behandles af en specialist på området med specielt medicin. Det er desværre endnu ikke muligt at vaccinere mod toxoplasmose.