Svangerskabsforgiftning

Svangerskabsforgiftning kaldes også præeklampsi og forekommer oftest først efter den 6. graviditetsmåned.

Hvis du får denne forgiftning under graviditeten, er der risiko for, at du udvikler fødekramper, som i værste fald kan være livstruende både for dig og barnet. Ved svangerskabsforgiftning kan moderkagen beskadiges, så den ikke giver nok næring til fostret.

Årsag til svangerskabsforgiftning

Man kender ikke 100% årsagen til svangerskabsforgiftning, men hvis du har sukkersyge, overvægt, hjertesygdomme eller forhøjet blodtryk har du øget risiko for at udvikle denne forgiftning.

Hvis du tidligere har lidt af svangerskabsforgiftning under en graviditet, vil sandsynligheden være større for, at du også udvikler det i en senere graviditet. Ligesom risikoen er højere, hvis du venter tvillinger eller trillinger osv.

Statistikken viser, at ca. 5% af alle gravide får svangerskabsforgiftning, men det er dog kun et meget lille antal, som får det i en så voldsom grad, at det er til direkte fare for mor og barn.

Teorien bag forgiftningen

Den accepterede teori bag svangerskabsforgiftning er, at der i cellerne i moderkagen dannes en giftig substans, der fremkalder irritation af alle celler, som beklæder indersiden af dine blodkar.

Annonce ♥

Irritationstilstanden får blodkarrene til at trække sig sammen, hvorved du får forhøjet blodtryk. Blodkarrene bliver også utætte, og der dannes væskeansamlinger i vævene samt æggehvidestof i urinen.

Sygdommen grundlægges tidligt i graviditeten. Heldigvis er der meget gode behandlingsmuligheder, hvis du skulle være så uheldig at udvikle svangerskabsforgiftningen.

Tegn på svangerskabsforgiftning

De mest tydelige tegn er forhøjet blodtryk, hævede hænder og fødder, hurtig vægtøgning og hyppig vandladning.

Annonce ♥

Usædvanlig stærk hovedpine, besvær med synet og smerter i den øverste del af maven kan være tegn på svære svangerskabsforgiftninger. Når du er forgiftet, sker der en udskillelse af æggehvidestoffer i urinen, som påvirker nyrerne.

Da de fleste gravide oplever at få hævede hænder og fødder, så siger man som tommelfingerregel, at hvis hævelserne falder i løbet af natten, så er det normal hævning og ikke tegn på svangerskabsforgiftning.

Under din graviditet vil du løbende få målt dit blodtryk og testet din urin for æggehvidestoffer for at være på forkant med en evt. svangerskabsforgiftning.
Hvis du har mistanke til, at du har svangerskabsforgiftning – kontakt straks din læge, jordemoder eller fødested.

Annonce ♥

Behandling

Svangerskabsforgiftning kan som regel behandles med ro og hvile, blodtryksmedicin og i nogle tilfælde bliver fødslen sat i gang, hvis det er meget sent i graviditetsforløbet.