Bagoverbøjet livmoder

En bagoverbøjet livmoder sidder bagud mod bagdelen. Dette er tilfældet hos hver 5. kvinde og er derfor ikke unormalt.

Livmoderen er det organ i en kvindes krop, der er med til at producere og nære nyt liv. Livmoderen er placeret inde i bækkenet og sidder bagved blæren.

Årsag til bagoverbøjet livmoder

Oftest er en bagoverbøjet livmoder medfødt. Livmoderen kan også vende sig bagud efter en fødsel.

I helt særlige tilfælde kan det også skyldes enten endometriose eller et fibrom.

Livmoderslimhinden, som er det inderste lag i livmoderen kaldes endometriet. Hvis denne type væv befinder sig andre steder end i livmoderens hulrum, kaldes det endometriose.

Et fibrom er en godartet muskeltumor, der udspringer fra livmoderens muskellag, og det giver oftest ingen gener. De ses hos 25% af alle kvinder særligt dem der er tæt på overgangsalderen.

Annonce ♥

Fibromer degenerer, de går til med tiden. I få tilfælde kan et fibrom besværliggøre en graviditet og fjernes ved mindre operation.

Illustration af bagoverbøjet livmoder

Symptomer på bagoverbøjet livmoder

Nogle få kvinder får smerter over korsbenet eller i bækkenet. Skyldes den bagoverbøjede livmoder endometriose, kan du opleve menstruationslignende smerter.

Annonce ♥

Der kan også opleves smerter ved samleje, når penis er helt indført (dyb intern dyspareuni).

Påvirker det fertiliteten

Du behøver ikke at være bekymret, hvis du har en bagoverbøjet livmoder, da det ikke påvirker din fertilitet – altså din evne til at få børn. 

Læs også: Graviditet udenfor livmoderen

Annonce ♥

Under graviditet

En bagoverbøjet livmoder har ingen betydning for en graviditet.

I takt med at barnet vokser, vil livmoderen lige så stille bevæge sig fremad og rette sig op i løbet af graviditeten, hvor den vokser op over skambenet. Nøjagtig ligesom hos gravide med en fremadrettet livmoder.

I den tidlige graviditet hos kvinder med bagoverbøjet livmoder, kan ligamentsmerter mærkes tydeligere, og det kan være lidt sværere at finde fosteret under en scanning.

Annonce ♥

En bagoverbøjet livmoder giver ikke øget risiko for graviditet uden for livmoderen.