Fostervandsprøve

En fostervandsprøve eller amniocentese, som den også kaldes, bliver primært foretaget for at finde frem til evt. kromosomsygdomme. Prøven er frivillig og helt gratis.

Hospitalet udtager celler fra fostervandet og kan derefter ved at undersøge cellen med meget stor sikkerhed afgøre, om fosteret har kromosomfejl eller kendte familiemæssige arvelige sygdomme. For at få foretaget en fostervandsprøve skal du kontakte din egen læge.

Hvem får foretaget en fostervandsprøve

En fostervandsprøve bliver primært brugt til at af- eller bekræfte kromosomsygdomme som Downs syndrom.

Derfor er det kvinder i denne risikogruppe med høj risikoberegning ved nakkefoldsskanning og doubletest, som får tilbudt at få foretaget prøven.

Kvinder som tager epilepsimedicin eller tidligere har født børn med stofskiftesygdomme, rygmavsbrok eller som selv har kromosomfejl, vil også blive tilbudt at få foretaget en fostervandsprøve.

Hvis du ikke er i 15. graviditetsuge, så kan du ikke få en fostervandsprøve, så skal du have en moderkagebiopsi, der kan fortælle det samme som fostervandsprøven.

Annonce ♥

Hvad kan vi se af testresultaterne

Ved at få foretaget en prøve direkte fra fosteret, kan du med over 99% sikkerhed få at vide om fosteret har kromosomfejl.

Man kan også spotte visse typer for brok bl.a. hjernebrok, rygmavsbrok, visse infektioner og stofskiftesygdomme ved prøven. Du kan ligeledes få oplysninger om fosterets alder og køn samt fosterets almene tilstand.

Forberedelser inden fostervandsprøve

Du må meget gerne have en voksen ledsager med til prøven. Det kan være en god idé at tisse af inden selve prøven, så du ikke skal ligge og holde dig. Derudover er der ingen specielle forberedelser inden prøven. Fostervandsprøven bliver gennemført af en læge og en sygeplejerske, og det tager kun omkring 5-10 minutter.

Annonce ♥

Sådan foregår en fostervandsprøve

Fosterets og moderkagens placering fastlægges via scanning, og herefter føres en nål med lokalbedøvende middel gennem bugvæggen og ind i livmoderen.

Selve nålestikket tager kun 10-20 sekunder, og der er normalt ikke nogen særlige smerter forbundet med nålen.

Stikket kan godt føles som om, det strammer lidt, ligesom det stik du får ved en blodprøve. Herfra suges en lille smule fostervand ud samtidig med, at man stadig scanner livmoderen under hele forløbet.

Annonce ♥

Efter prøven

Når prøven er overstået bliver, skal du ligge og slappe af i 15-20 minutter. Du kan efterfølgende tage hjem. Det anbefales, at du tager den med ro ca. 24 timer efter prøven så ikke noget med at løbe hjem.

Visse kvinder oplever efterfølgende menstruationslignende smerter. Disse smerter vil ofte også fortage sig i løbet af et døgn.

Testresultater

Der går ca. 3 uger, inden du får svar på prøven. Hvis testresultaterne er dårlige, eller der er noget galt med fosteret, vil du hurtigst muligt blive indkaldt til eksperter, så en evt. behandling eller beslutning hurtigt kan gennemføres.

Annonce ♥

Komplikationer

Der er en minimal risiko for en spontan abort, efter du har fået foretaget fostervandsprøven. Årsagen til dette skyldes, at indgrebet medfører, at der bliver stukket et lille hul på på fosterhinden.

Derfor anbefales det, at du holder dig i ro resten af dagen, efter du har fået foretaget prøven.