Strækmærker under graviditet

Det er et faktum at 9 ud af 10 kvinder vil opleve tegn på strækmærker eller decideret udvikle strækmærker i løbet af graviditeten. Dette sker typisk i 6. til 7. måned. Der findes nogle forskellige tegn, som du kan se på for at vurdere din egen risiko for strækmærker i løbet af graviditeten.

Kan du krydse ja til flere af følgende punkter er der stor risiko for, at du bliver en del af den store gruppe af gravide, som må døje med mærker som følge af mavens udvidelse.

Din mor har døjet med strækmærker

I tilfælde af, at din egen mor oplevede strækmærker under graviditet med enten dig eller dine søskende, skyldes det oftest, at huden havde et for lavt niveau af elastin. Elastin er det stof, som giver huden sin elasticitet og evnen til at strække sig uden at efterlade mærker.

Hvis din mor, samt tidligere generationer havde mangel på elastin er risikoen også stor for, at denne tendens er nedarvet til dig.

Du bliver mor i en tidlig alder

Jo yngre du er, des strammere og mere fast er huden. Dette betragtes normalt som en yderst positiv ting, men i forbindelse med graviditet øger det desværre blot risikoen for strækmærker.

Annonce ♥

Dette skyldes, at huden med alderen bliver mere slap og gradvist mister sin naturlige fasthed. Dermed kan den bedre håndtere udstrækningen fra den voksende mave og trække sig tilbage til sit normale niveau efter graviditeten – uden mærker.

Mærker fra teenageårene

Døjer du stadig med ar eller strækmærker fra puberteten, hvor kroppen havde sin største vækst, forøges risikoen for nye under din graviditet.

Disse mærker forekommer oftest på hofter, bryster og baller. Hvis du tidligere har oplevet strækmærker har huden sandsynligvis en større tendens til følsomhed ved strækning af huden under graviditet.

Annonce ♥


Du er hurtig til at tage på i vægt

Strækmærker opstår i de tilfælde, hvor huden ikke kan følge den hastighed, hvorved kroppen vokser eller ændrer sig. En af disse tilfælde kan være ved vægtforøgelse under graviditet.

Hvordan mindsker jeg risikoen for strækmærker under graviditet?

Hvis du har svaret ja til flere af ovenstående punkter, så er der stor sandsynlighed for, at du vil udvikle strækmærker under din graviditet. Men en ting der jo havde indflydelse på, om du får strækmærker er punktet omkring hurtig vægtøgning.

Undgå hurtig vægtøgning

Og dette er en af de få ting, du selv kan være med til at have indflydelse på. En gradvis vægtforøgelse under graviditeten vil mindske risikoen for strækmærker. Med andre ord skal du lade være med at gå helt amok og overspise i graviditeten.

Annonce ♥

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at en tilpas vægtforøgelse i graviditeten skal følge disse vægtskalaer:

Svært overvægtige (BMI over 30) – vægtforøgelse på 8-10 kilo

Overvægtige (BMI mellem 25-29,9) – vægtforøgelse på 8-10 kilo

Annonce ♥

Normalvægtige (BMI mellem 18,5-24,9) – vægtforøgelse på 10-15 kilo

Undervægtige (BMI mindre end 18,5) – vægtforøgelse på 14-15 kilo

Den anbefalede vægtforøgelse afhænger dermed af, hvilket niveau din vægt havde før graviditeten. Her ses der på BMI. På trods af bekymringer for strækmærker skal dit fokus selvfølgelig være på, at din barn har det godt.

Annonce ♥

Cremer der kan reducere strækmærker

Selvom strækmærker for mange er en naturlig del af at blive gravid, sidder du sandsynligvis stadig med spørgsmålet: Er der slet ikke er andet jeg kan gøre?

Der findes forskellige forhandlere af særlige cremer til at stimulere hudens naturlige kollagen produktion. Det skrives, at nogle af disse cremer er i stand til at reducere og endda fjerne strækmærker.

Virkningen kan dog variere fra person til person, så forvent ikke mirakel-resultater, hvis du vælger at anvende en af disse cremer, men det er måske et forsøg værd. Forhandleren ShytoBuy.dk er blandt andet udbyder af disse cremer.

Annonce ♥