Dine rettigheder som gravid

Det kan være svært at finde ud af, hvilke rettigheder du har som gravid i forhold til din arbejdsplads. Hvilke hensyn skal der tages og hvornår er det okay at sige fra? Læs med her og få styr på de almindelige rettigheder under graviditet.

Din chef skal tage hensyn

Din chef skal tage særlige hensyn til dig som medarbejder, når du er gravid. Disse hensyn skal sikre, at du ikke udfører arbejde, som kan skade dig eller dit barn under din graviditet. Hensynene drejer sig blandt andet om, at du som gravid ikke må:

Udføre fysisk hårdt arbejde
Komme i kontakt med kemikalier
Udsættes for stressbelastende arbejde

Du må ikke fyres på grund af din graviditet

Som gravid er du beskyttet af særlige regler i forhold til opsigelse. Det betyder, at din chef ikke må fyre dig, fordi du er gravid, på grund af følger af din graviditet eller fordi du skal holde barsel.

Derudover er det heller ikke lovligt, at fyre dig som gravid på grund af, at at du har haft langvarigt sygefravær, der skyldes graviditetsbetinget sygdom, som eksempelvis bækkenløsning.

Hvis du bliver fyret under din graviditet

Hvis du alligevel bliver fyret under din graviditet, kan din arbejdsgiver risikere at skulle i retten og bevise, at din fyring ikke er relateret til din graviditet. Det kan i mange tilfælde være svært at bevise, da der kræves skriftlige beviser for, at din graviditet ikke har været en faktor i opsigelsen.

Annonce ♥

Hvis du eksempelvis bliver opsagt grundet nedskæringer, og du er udvalgt som én blandt mange til opsigelsen, stilles der store krav til de årsager, der ligger til grund for opsigelsen af dig som gravid medarbejder.

Hvis du bliver fyret grundet langvarigt sygefravær, og din chef ikke var oplyst om, at sygefraværet var grundet din graviditet, kan din chef være nødt til at tilbyde dig en genansættelse, eller du kan have krav på godtgørelse, uanset om din chef handlede i god tro.


Nybagte forældres rettigheder på arbejdspladsen

Efter fødslen har begge forælder også særlige rettigheder på arbejdspladsen. Det betyder, at der er særlige forhold arbejdsgiveren skal tage hensyn til. De mest almindelige rettigheder for nybagte forældre og forældre til skolebørn er:

Annonce ♥

Hensyn i forhold til overarbejde
Der skal tages hensyn til forældres manglende pasningsmuligheder i forhold til overarbejde, hvilket betyder, at overarbejde skal varsles i forvejen, så der er mulighed for at finde pasning.

Hensyn til ferieplanlægning
Der skal tages hensyn til forældres ferieønsker, hvilket betyder, at medarbejdere med børn i skolealderen typisk har krav på at holde ferier i børnenes skoleferier, hvis det er muligt.

Hensyn til forældre med kronisk syge børn
Forældre med kronisk syge børn har ret til at holde orlov for at passe barnet. Dette skyldes, at medarbejdere har ret til fravær af særlige familiemæssige årsager, hvis det er tvingende nødvendigt.

Annonce ♥

Denne artikel er skrevet i samarbejde med Legaldesk.dk, hvor du nemt online kan lave dine egne juridiske dokumenter såsom testamente, børnetestamente, ægtepagt og fuldmagter.