Susanne

LCHF-tråden

767 indlæg i dette emne

Hmm... Nu faldt jeg lige over jeres tråd... Så det kan være i kan hjælpe mig? Der er nemlig noget, jeg har undret mig over mht. LCHF livstilen... Hvorfor er det at man anser kokosfedt for sundt?

Det er der vist også delte meninger om (måske ikke hos folk på LCHF men generelt), men en af de ting, jeg har bidt mærke i er at det er mættet fedt, hvilket skulle gøre, at det bedre kan tåle at blive opvarmet uden at danne transfedtsyrer, samtidig med at det er et helt naturligt produkt. :) Altså ligesom en god olivenolie men bedre, fordi det kan tåle varme :)

Om fedt generelt set er sundt, er der jo også delte meninger om, men jeg kan for mit eget vedkommende sige, at en mere fed kost tilsyneladende gør mig gladere og slankere, hjælper mig til at sove bedre og have mere energi og hjælper mig med at holde mig mæt og mit blodsukker stabilt.

Lidt mere teknisk er der et eller andet med kokosolie og længden af fedtsyrerne, men det er ikke noget, jeg helt har fattet ;)

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Jeg må godt stege i olivenolien ikk'os?

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Annonce ♥

Jeg må godt stege i olivenolien ikk'os?

Jeg tror, jeg ville forsøge at begrænse/undgå det, jeg ville være bange for at ødelægge det gode i fedtet. Så hellere i smør :)

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Annonce ♥

Jeg tror, jeg ville undgå det, jeg ville være bange for at ødelægge det gode i fedtet. Så hellere i smør :)

jeg synes bare det giver en skide go smag at blande smør og olivenolie... Så tåler det også en helt anden varme, da smører banker helt vildt nemt!

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Annonce ♥

jeg synes bare det giver en skide go smag at blande smør og olivenolie... Så tåler det også en helt anden varme, da smører banker helt vildt nemt!

Pas :) Altså mine kyllingelår idag var også marineret i blandt andet olivenolie inden de kom i ovnen. Men min plan er, at stegning i fremtiden såvidt muligt/primært bliver i smør eller kokosolie :)

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Annonce ♥

Det er der vist også delte meninger om (måske ikke hos folk på LCHF men generelt), men en af de ting, jeg har bidt mærke i er at det er mættet fedt, hvilket skulle gøre, at det bedre kan tåle at blive opvarmet uden at danne transfedtsyrer, samtidig med at det er et helt naturligt produkt. :) Altså ligesom en god olivenolie men bedre, fordi det kan tåle varme :)

Om fedt generelt set er sundt, er der jo også delte meninger om, men jeg kan for mit eget vedkommende sige, at en mere fed kost tilsyneladende gør mig gladere og slankere, hjælper mig til at sove bedre og have mere energi og hjælper mig med at holde mig mæt og mit blodsukker stabilt.

Lidt mere teknisk er der et eller andet med kokosolie og længden af fedtsyrerne, men det er ikke noget, jeg helt har fattet ;)

Olivenolie og rapsolie er monoumættede - det vil sige at man gerne må stege i det. Det er først over 180 grader de danner transfedtsyrer - hvis man er bange for det, kan man putte en klat smør i. Smøret branker nemlig før olien når de 180 grader...

 

Og fedt er bestemt rigtig sundt... Jeg vælter mig også rundt i polyumættet fedt og fisk...

 

Men grunden til jeg spørger, er nemlig på grund af det mættede fedt, som kokosfedt jo er - og det er altså ikke særlig sundt... Deraf mit spørgsmål :) Jeg tænkte at der måske havde stået noget i det mange slankebøger?

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Annonce ♥

Olivenolie og rapsolie er monoumættede - det vil sige at man gerne må stege i det. Det er først over 180 grader de danner transfedtsyrer - hvis man er bange for det, kan man putte en klat smør i. Smøret branker nemlig før olien når de 180 grader...

Og fedt er bestemt rigtig sundt... Jeg vælter mig også rundt i polyumættet fedt og fisk...

Men grunden til jeg spørger, er nemlig på grund af det mættede fedt, som kokosfedt jo er - og det er altså ikke særlig sundt... Deraf mit spørgsmål :) Jeg tænkte at der måske havde stået noget i det mange slankebøger?

Jeg ejer ikke nogle af bøgerne, så det ved jeg ikke om der gør :)

Men LCHF tror jo også på at mættet fedt er fint, deraf smør og fløde. Jeg har selv haft mine tvivl, men som sagt har jeg det godt, når jeg spiser efter det, og det styrker mig i troen. :)

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Annonce ♥

Pas :) Altså mine kyllingelår idag var også marineret i blandt andet olivenolie inden de kom i ovnen. Men min plan er, at stegning i fremtiden såvidt muligt/primært bliver i smør eller kokosolie :)

oki ;)

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Annonce ♥

Olivenolie og rapsolie er monoumættede - det vil sige at man gerne må stege i det. Det er først over 180 grader de danner transfedtsyrer - hvis man er bange for det, kan man putte en klat smør i. Smøret branker nemlig før olien når de 180 grader...

 

Og fedt er bestemt rigtig sundt... Jeg vælter mig også rundt i polyumættet fedt og fisk...

 

Men grunden til jeg spørger, er nemlig på grund af det mættede fedt, som kokosfedt jo er - og det er altså ikke særlig sundt... Deraf mit spørgsmål :) Jeg tænkte at der måske havde stået noget i det mange slankebøger?

 

Jeg linker lige til de her blogindlæg:

 

http://www.madbanditten.dk/2013/03/13/5-hurtige-grunde-til-at-maettet-fedt-er-godt-for-dig/

 

http://www.madbanditten.dk/2013/02/19/er-maettet-fedt-ikke-farligt-alligevel/

 

http://www.madbanditten.dk/2013/06/29/7-gode-grunde-til-at-bruge-kokosolie/

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Annonce ♥

Olivenolie og rapsolie er monoumættede - det vil sige at man gerne må stege i det. Det er først over 180 grader de danner transfedtsyrer - hvis man er bange for det, kan man putte en klat smør i. Smøret branker nemlig før olien når de 180 grader...

 

Og fedt er bestemt rigtig sundt... Jeg vælter mig også rundt i polyumættet fedt og fisk...

 

Men grunden til jeg spørger, er nemlig på grund af det mættede fedt, som kokosfedt jo er - og det er altså ikke særlig sundt... Deraf mit spørgsmål :) Jeg tænkte at der måske havde stået noget i det mange slankebøger?

Jeg citerer ordret fra Jane Faebers bog:

 

"Rapsolie er meget lovprist i vores ende af verden, ofte pga sit relativt høje indhold af omega 3-fedtsyrer. (...) Hvis man sammenligner rapsolien med fx solsikkeolie, er den da rigtig nok et bedre bud, men den kommer ikke i nærheden af olivenolien. Den koldpressede rapsolie kan godt bruges, men da den indeholder over en tredjedel flerumættede fedtsyrer, bør du ikke opvarme den. Undgå for enhver pris de forarbejdede rapsolier i klare plasticflasker.

Raspolie har en markant lugt og smag, som de færreste bryder sig om. Derfor er lugt og smag ofte fjernet fra olien. Om denne process er sket med respekt for rapsoliens sarte flerumættede fedtsyrer fremgår desværre ikke af etiketten. Jeg bruger af samme grund sjældent rapsolie"

(det er af samme årsag man skal holde sig fra Kærgården og lignende produkter - det er rapsolie der er gjort smagsløs og ingen ved hvordan)

 

Til det i rødt: det er jo præcis det man ikke tror på, når man spiser LCHF. I vores verden er mættet fedt IKKE usundt, som vi jo ellers er blevet banket ind i hovedet de sidste 30-40 år!  Teorien om, at mættet fedt fører til hjerte-kar-sygdomme, er tilbagevist mange gange i utallige studier, men mange - også fagfolk - lever fortsat i den tro, at mættet fedt pr. definition er usundt og vegatabilsk fedt er sundt.

 

På LCHF spiser vi store mængder smør, fedt fra kød og ja - kokosolie og det føles GODT :)

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Annonce ♥

Olivenolie og rapsolie er monoumættede - det vil sige at man gerne må stege i det. Det er først over 180 grader de danner transfedtsyrer - hvis man er bange for det, kan man putte en klat smør i. Smøret branker nemlig før olien når de 180 grader...

 

Og fedt er bestemt rigtig sundt... Jeg vælter mig også rundt i polyumættet fedt og fisk...

 

Men grunden til jeg spørger, er nemlig på grund af det mættede fedt, som kokosfedt jo er - og det er altså ikke særlig sundt... Deraf mit spørgsmål :) Jeg tænkte at der måske havde stået noget i det mange slankebøger?

I øvrigt, så er der også transfedtsyrer i alle de produkter, der komme fra ko - altså også fløde og smør... Og grunden til at man ikke så ofte steger i polyumættede fedtsyrer, er fordi de indeholder mange dobbeltbindeinger - disse dobbeltbindinger er særligt såbare overfor varme og kan derfor gå i stykker. Det resulterer i, at der dannes frie radikaler...

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Annonce ♥

 

 

Jeg citerer ordret fra Jane Faebers bog:

 

"Rapsolie er meget lovprist i vores ende af verden, ofte pga sit relativt høje indhold af omega 3-fedtsyrer. (...) Hvis man sammenligner rapsolien med fx solsikkeolie, er den da rigtig nok et bedre bud, men den kommer ikke i nærheden af olivenolien. Den koldpressede rapsolie kan godt bruges, men da den indeholder over en tredjedel flerumættede fedtsyrer, bør du ikke opvarme den. Undgå for enhver pris de forarbejdede rapsolier i klare plasticflasker.

Raspolie har en markant lugt og smag, som de færreste bryder sig om. Derfor er lugt og smag ofte fjernet fra olien. Om denne process er sket med respekt for rapsoliens sarte flerumættede fedtsyrer fremgår desværre ikke af etiketten. Jeg bruger af samme grund sjældent rapsolie"

(det er af samme årsag man skal holde sig fra Kærgården og lignende produkter - det er rapsolie der er gjort smagsløs og ingen ved hvordan)

 

Til det i rødt: det er jo præcis det man ikke tror på, når man spiser LCHF. I vores verden er mættet fedt IKKE usundt, som vi jo ellers er blevet banket ind i hovedet de sidste 30-40 år!  Teorien om, at mættet fedt fører til hjerte-kar-sygdomme, er tilbagevist mange gange i utallige studier, men mange - også fagfolk - lever fortsat i den tro, at mættet fedt pr. definition er usundt og vegatabilsk fedt er sundt.

 

På LCHF spiser vi store mængder smør, fedt fra kød og ja - kokosolie og det føles GODT :)

Hmm... Jeg forholder mig stadig kritisk... :) Men jeg er også (næsten) hjemkundskabslærer, så jeg forholder mig mere til det, der står i mine fagbøger...

 

Mange tak for svar :)

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Annonce ♥

Hmm... Jeg forholder mig stadig kritisk... :) Men jeg er også (næsten) hjemkundskabslærer, så jeg forholder mig mere til det, der står i mine fagbøger...

 

Mange tak for svar :)

 

De er jo nok også lavet på baggrund af sundhedsstyrelsens anbefalinger, som jo siger noget andet end LCHF. Jeg tænker umiddelbart at det giver rigtig god mening, og det føles godt i min krop, og det er det vigtigste :)

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Annonce ♥

De er jo nok også lavet på baggrund af sundhedsstyrelsens anbefalinger, som jo siger noget andet end LCHF. Jeg tænker umiddelbart at det giver rigtig god mening, og det føles godt i min krop, og det er det vigtigste :)

De indeholder de nordiske kostanbefalinger, men er basseret på internationel forskning :)

Og du har helt ret... Jeg ville ikke diskutere, hvad der er rigtig eller forkert... Jeg var bare nysgerrig... Hvis det føles rigtig før en selv, skal man gøre det. Vi forsøger at leve efter principperne for ny nordisk hverdagsmad, og det giver rigtig god mening for os :) 

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Annonce ♥

ååårh.. Idag fik vi "ryd op i køleskabet grøntsager på panden".. Med bacon og fløde.. Dertil lammeculotte. Der blev lige hældt lidt af lammefedtet ned i panden til sidst. KÆFT det var godt!! Og så var det da en glimragende måde at få ryddet ud i grøntsagerne :super

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Annonce ♥

Andre der har prøvet chiagrød??

Jeg synes virkelig konsistensen var mærkelig og måtte smide det ud.. Er i tvivl, om det er lavet helt rigtigt (hvis det da kan laves forkert).. Det lignede ikke helt billedet ;)

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Annonce ♥

Annonce ♥

Vi skal prøve blomkålshollandaise idag.. :)

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Annonce ♥

Hvordan laver i sovs? :)

Koger 4-500 gram blomkål i saltet vand, smelter 200 gram smør ned i, og blender. :) Derfra kan man så lave bearnaisesovs med skalotteløg, æblecidereddike, estragon og æggeblommer, hollandaise med citron og flere æggeblommer, persillesovs, eller whatever :)

Jeg har opskriften herfra:

http://madiharmoni.dk/tag/lchf/

(Næsten i bunden)

Jeg har forresten ikke prøvet chiagrød :chin:

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Annonce ♥

Koger 4-500 gram blomkål i saltet vand, smelter 200 gram smør ned i, og blender. :) Derfra kan man så lave bearnaisesovs med skalotteløg, æblecidereddike, estragon og æggeblommer, hollandaise med citron og flere æggeblommer, persillesovs, eller whatever :)

Jeg har opskriften herfra:

http://madiharmoni.dk/tag/lchf/

(Næsten i bunden)

Jeg har forresten ikke prøvet chiagrød :chin:

Fedt, tak! :kram2

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Annonce ♥

Koger 4-500 gram blomkål i saltet vand, smelter 200 gram smør ned i, og blender. :) Derfra kan man så lave bearnaisesovs med skalotteløg, æblecidereddike, estragon og æggeblommer, hollandaise med citron og flere æggeblommer, persillesovs, eller whatever :)

Jeg har opskriften herfra:

http://madiharmoni.dk/tag/lchf/

(Næsten i bunden)

Jeg har forresten ikke prøvet chiagrød :chin:

Så er det da vist lige så nemt at piske en rigtig bearnaise eller hollandaise :p

I øvrigt, bearnaise (eller hollandaise for den sags skyld) og æblecidereddike - no no no! Hvidvinseddike, tak :D

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Annonce ♥

Så er det da vist lige så nemt at piske en rigtig bearnaise eller hollandaise :p

I øvrigt, bearnaise (eller hollandaise for den sags skyld) og æblecidereddike - no no no! Hvidvinseddike, tak :D

Pas, jeg ved ikke en skid om mad, jeg følger bare opskriften og nyder at der er grøntsager i :D

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Annonce ♥

Så er det da vist lige så nemt at piske en rigtig bearnaise eller hollandaise :P

I øvrigt, bearnaise (eller hollandaise for den sags skyld) og æblecidereddike - no no no! Hvidvinseddike, tak :D

Bortset fra man ikke risikerer, at blomkålsbearnaisen skiller - det er bare ned i blenderen og trykke på knappen. Og så er den dejlig luftig :)

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Annonce ♥

Bortset fra man ikke risikerer, at blomkålsbearnaisen skiller - det er bare ned i blenderen og trykke på knappen. Og så er den dejlig luftig :)

Enig, den er ret idiot-sikker :lolhit

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Annonce ♥

Enig, den er ret idiot-sikker :lolhit

 

Og fyldt med blomkål = grøntsager ens barn ikke opdager :D

 

(at manden så på ingen måde er fan, er så en anden sag <_<

Del dette indlæg


Link to post
Share on other sites

Log ind for at besvare

Folk bliver vildt glade for svar!

Ikke medlem endnu?

Opret dig gerne. Det er gratis og tager 10 sekunder.


OPRET NY GRATIS MEDLEMSPROFIL

Allerede medlem?

Du kan med fordel logge ind.


LOG IND HER