Sædefødsel

Revideret af Kamilla Gerhard Nielsen, Overlæge og Specialist i Sædefødsler.

Hvad er en sædefødsel

En sædefødsel er, når barnet fødes med numsen og benene først og hovedet til sidst. Ved fødsel fødes de fleste børn med hovedet først og benene til sidst. En sædefødsel er en anelse mere risikabel end en fødsel med hovedet først, så det er vigtigt personalet er trænet i det.

Den oprejste sædefødsel

Mange fødeafdelinger i Danmark er begyndt at tilbyde “oprejst sædefødsel”. Så er kvinden på alle fire eller stående når hun føder og tyngdekraften og bevægelse udnyttes. På den måde kommer 2/3 af børnene uden nogen håndgreb overhovedet. Det er vigtigt at den sidste del af barnet fra numse er født til hovedet kommer kun varer ca 5 minutter. Det er noget af det der trænes i den oprejste sædefødsel.

Illustration af sædefødsel

Se nedenstående illustration af en sædefødsel. På billedet kan du se, at det er barnets numse, som kommer ud først.

Hvis der opstår problemer

Hvis der opstår problemer med at føde hovedet, kan man anvende bevægelse og håndgreb for at hjælpe barnet til at komme rigtigt ud. Hvis det ikke lykkes kan man  lægge et klip eller man kan anvende en tang, der placeres på hver side af barnets hoved. Med tangen kan man styre hovedet og derefter forsigtigt trække det ud.

Hvis der opstår problemer tidligere i fødslen vil der bliver foretaget et akut kejsersnit.Hvis  barnet vejer under 2,5 kg eller over 4 kg , vil der blive anbefalet et planlagt kejsersnit i stedet for.

Annonce ♥

Barnet kan vendes inden fødslen

Nogle dygtige gynækologer kan vende barnet fra sædeleje til hovedleje ca. 14 dage før den forventede fødsel. Dette gøres ved at presse forskellige strategiske steder på din mave.

Det er dog ikke altid, at barnet vil lege med, og nogle gange glider det tilbage i sædeleje efter et stykke tid.