Sædefødsel

Her kan du læse om sædefødsel. Du kan ligeledes få et overblik over de risici og metoder, som normalt benyttes ved denne type af fødsler, når dit barn bliver født med numsen først. Op imod 4% af alle fødsler er sædefødsler.

Hvad er en sædefødsel

En sædefødsel er, når barnet fødes med numsen og benene først og hovedet til sidst. Ved en normal fødsel fødes barnet med hovedet først og benene til sidst. En sædefødsel er ikke mere risikabel end en normal fødsel.

Klip i mellemkødet

Når du føder barnet med numsen først, vil du få foretaget et klip i mellemkødet. Klippet i mellemkødet gør det meget lettere for dig efterfølgende at føde hovedet. Hvis du ikke bliver klippet, vil risikoen for at du brister være rimelig stor.

Det skyldes, at numsen som kommer først ud, ikke er så bred som barnets hoved, og derfor bliver vævet ikke strakt tilstrækkeligt nok ud til, at hovedet kan komme igennem fødselskanalen uden hjælp. Ofte får du epidural bedøvelse, så underkroppen er bedøvet.

Illustration af sædefødsel

Se nedenstående illustration af en sædefødsel. På billedet kan du se, at det er barnets numse, som kommer ud først.

Annonce ♥

Hvis der opstår problemer

Hvis der opstår problemer med at føde hovedet, kan man anvende en tang, der placeres på hver side af barnets hoved. Med tangen kan man styre hovedet og derefter forsigtigt trække det ud.

Et barn i underkropsstilling vil ofte forsøge at trække vejret, mens hovedet endnu ikke er født, og man vil derfor hurtigt suge mund og næse fri for slim.

Hvis barnets hoved er meget stort, vil der blive foretaget et akut kejsersnit i stedet for.

Annonce ♥

Barnet kan vendes inden fødslen

Nogle dygtige gynækologer kan vende barnet fra sædeleje til hovedleje ca. 14 dage før den forventede fødsel. Dette gøres ved at presse forskellige strategiske steder på din mave.

Det er dog ikke altid, at barnet vil lege med, og nogle gange glider det tilbage i sædeleje efter et stykke tid.