Igangsættelse af fødsel

I nogle tilfælde vælger lægerne at starte en igangsættelse af din fødsel. Hvis du lider af sygdomme som fx svangerskabsforgiftning eller sukkersyge, er der en vis risiko for komplikationer, hvis fødslen ikke sættes i gang.

Inden lægerne siger god for at sætte en fødsel i gang, så opvejer de nøje fordele, ulemper og risici ved en igangsættelse. Lægerne tager altid både hensyn til dig og barnet.

Sådan foregår en igangsættelse af din fødsel

Der findes flere metoder til at sætte en fødsel i gang. Du kan ikke selv vælge, hvilken metode der skal benyttes. Det er op til lægerne at finde den mest egnede metode, da metodevalget afhænger af flere ting fx tilstanden på livmoderhalsen og livmodermunden.

Barnets stilling er også afgørende for metodevalg. Derudover er der nogle sygdomme, som ikke spiller sammen med nogle af metoderne. Fx hvis du lider af svær svangerskabsforgiftning, så må man ikke bruge drop.

Stikpille i skeden

En stikpille anbringes i toppen af skeden. Stikpillen indeholder stoffet prostaglandiner, som har den funktion, at det virker både afslappende men også sammentrækkende på livmoderen. Resultatet er blødgørelse og udvidelse af livmoderen.

Hindesprængning

Denne metode kan anvendes både før og efter, du har fået veer. Man prikker hul på fosterhinden, så fostervandet løber ud. Forudsætningen for denne metode er, at det er muligt at presse en finger ind i livmodermunden. Desuden skal barnets hoved eller ende også være placeret korrekt.

Annonce ♥

Vedrop

Et drop med stoffet oxytocin lægges i en blodåre i din hånd. Oxytocin er et ve-fremkaldende stof, dvs. det forstærker eller fremprovokerer muskelsammentrækninger i livmoderen.

Oxytocin må ikke anvendes, hvis der er tale om svær svangerskabsforgiftning. Bivirkninger kan være alt for stærke veer og ophobning af vand i kroppen.

Læs også: Huskeliste over ting der skal købes til baby

Annonce ♥

Bivirkninger

Ulempen ved en igangsættelse af din fødsel kan være, at selve fødselsforløbet trækkes ud og bliver meget langvarigt med smertefulde eller utilstrækkelige veer.

Der er også en risiko for, at igangsætningen ikke får den ønskede effekt, og at barnet må tages med sugekop, tang eller endda kejsersnit.