Akut kejsersnit

Ofte vil man på baggrund af tidligere undersøgelser vide på forhånd, hvis det er nødvendigt med kejsersnit.

Det er en stor fordel, da du så har tid til at forberede dig og læse nogle artikler om kejsersnit, så du ved lidt mere om selve indgrebet, og hvad du skal forvente bagefter.

Men beslutningen om et akut kejsersnit træffes først, når fødslen er i gang, og derfor kan du ikke nå at forberede dig til dette.

Sådan foregår et akut kejsersnit

Man vil foretage akut kejsersnit, hvis der under fødslen opstår komplikationer som fx navlestrengsfremfald, eller hvis lægerne har mistanke om, at barnet er i alvorlige vanskeligheder.

Kejsersnittet kan foretages under fuld narkose, hvor du altså ikke er ved bevidsthed, eller du kan få en epiduralblokade, og så er du ved fuld bevidsthed under operationen og derfor kan holde barnet, så snart det er født.

Se illustrationerne af et akut kejsersnit

Se nedenstående 3 illustrationer af et akut kejsersnit. På illustrationerne ser du, hvor snittet oftest bliver lagt.

Annonce ♥

akut kejsersnitakut kejsersnit

akut kejsersnit

Sådan lægges snittet

Ved et kejsersnit lægger lægen et snit i bikinilinien, som er ca. 15 cm langt og herefter endnu et i den nederste halvdel af livmoderen. Fostervandet suges op, og fødselslægen kan nu begynde at lirke barnet ud.

Det tager ikke mere end 5-10 minutter fra snittene er lagt, til barnet er ude. Herefter tages moderkagen ud, når den har sluppet livmodervæggen, og snittene syes sammen igen. Alt i alt tager operationen en lille time.

Annonce ♥

Efter akut kejsersnit

Det kan godt tage noget tid at komme sig efter et kejsersnit. Det anbefales dog, at du allerede få timer efter indgrebet kommer op at gå, så du får gang i dit blodomløb. Du kan få noget smertestillende, hvis du har meget ondt.

Efter 3-4 dage vil forbindingen blive fjernet, og stingene fjernes i løbet af en uges tid. Når stingene er fjernet, vil du som regel få lov til at komme hjem. Det er vigtigt, at du får masser af hvile efter et kejsersnit.

Du vil helt sikkert opleve at have smerter, når du står op, men jo mere du kan bevæge dig omkring, jo hurtigere vil du komme dig.

Annonce ♥

Amning efter indgrebet

Maven vil sandsynligvis være øm, og det kan derfor være lidt besværligt at finde en passende stilling, når du skal i gang med din amning.

Her vil det være en god idé at lægge barnet på nogle puder, mens du sidder oprejst, så barnet kommer op i højde med brystet. Du kan også ligge på siden og amme støttende på en albue.

Så hurtigt læges arret

I løbet af 3 uger vil arret være lægt, men du skal afholde dig fra fysiske anstrengelser i mindst 6 uger efter indgrebet.

Annonce ♥