Æggestokkens funktion

Æggestokkene anses for at være kvindens vigtigste kønsorgan. De er på størrelse med en mandel og er placeret under æggelederen på hver sin side af livmoderen.

Æggestokkens funktion

Allerede fra fostertilstanden er det æggestokkenes fornemste opgave at igangsætte ægproduktionen og herefter opbevare og passe på alle æggene, indtil de er modne til befrugtning.

Hvert æg ligger godt beskyttet i hver sin lille væskefyldte blære, der kaldes en follikel. Men ud over at opbevare æggene har æggestokkene også andre meget vigtige funktioner.

Det er nemlig æggestokkene, der producerer de nødvendige hormoner østrogen og progesteron, og disse hormoner styrer udviklingen af kvindens ægløsningscyklus og eventuelle graviditet.

Læs også: Alt om kvindens ægløsningscyklus

Teknisk forklaring på din ægløsning

Hjernen frigiver via hypofysen fertilitetshormonet gonadotropin. Den type gonadotropin, der modner æggene, kaldes follikel stimulerende hormon også forkortet til FSH.

Annonce ♥

Der skal altså være FSH tilstede, før æggene kan blive så modne, at folliklen revner inde i æggestokken, hvorved ægget klækkes og opsnappes af æggelederen, der leder ægget mod livmoderen.

Denne proces kaldes ægløsning.