Tip til effektiv søvn

God søvn er fundamentet for din hverdag. Processerne, der foregår i kroppen under søvnen, er blandt de vigtigste for din sundhed. Derfor bør de vitale timer i sengen prioriteres, for at overskud, velvære og energi opnås.

Når et barn melder sin ankomst, ændres din situation – nattetimerne bliver forstyrret af dit barns til tider urolige og uhensigtsmæssige søvnmønster. Det bliver din egen søvn ikke mindre vigtig af. Tværtimod. Tiden, hvor du og din partner får mulighed for at hvile, skal udnyttes til fulde.

I denne artikel sætter vi fokus på, hvordan du effektiviserer din søvn og dit søvnmønster, så du opnår den rette komfort, når du rejser til drømmeland. Du får nogle konkrete og simple råd, som du nemt kan implementere i din hverdag med start allerede i dag – så læs med her.

Sovevaner baner vej

Du falder lettest i en god søvn, når du er afslappet i forvejen. Din krop genkender faste rutiner og lærer sig selv at reagere korrekt, når rutinen gentages. Ved at etablere en fast rutine omkring sengetid hjælper du din krop til lettere at falde i søvn.

Fremfor at ligge uroligt, længe inden søvnen gør sit indpas, for så at vågne igen, når dit barn har brug for dig, kan du med det rette mønster inden sengetid sove behageligt, inden din søvn forstyrres af babyens behov.

Annonce ♥

Foretag dig det samme hver aften, inden du skal sove. Derpå danner du et fast mønster, som din krop genkender og derudfra kan forstå, at den snart skal lade søvnen vinde ind.

Lad din rutine begynde en time, inden du ønsker at sove, ved at slukke forstyrrende, digitale devices. I stedet skal du kun foretage dig rolige aktiviteter, inden du lægger dig ind i sengen.

Her er der mange muligheder, og det kommer lidt an på, hvad du foretrækker. Du kan eventuelt give dig i kast med at læse en bog, lægge lidt puslespil eller lytte til radio/podcasts.

Annonce ♥


Du kan også forberede dig på morgendagen, så du kan sove lidt længere. Du kan eksempelvis lægge tøjet frem, gå i bad, lave madpakken eller andet, som kan frigive tid til dagen efter.

En anden vigtig ting ift. dit søvnmønster er, at du går i seng omkring samme tidspunkt hver aften. Det kan forvirre kroppen, hvis du den ene dag går i seng kl. 21 og den næste kl. 23.

Prøv at ramme det samme tidspunkt hver dag, selv hvis du er lidt træt, så forsøg at hold dig vågen til så tæt på det normale tidspunkt, som det kan lade sig gøre. Det er bedst for din krop, og det giver dig mest muligt energi dagen efter.

Annonce ♥

Godt søvnmiljø skaber dyb restitution

Når dit barn stadig er lille, vil det vågne om natten, da et fast dags- og nattemønster endnu ikke er muligt for barnet. Derfor må de timer, du kan få på puden, bruges på, at du bliver ladet op bedst muligt.

Din søvnkvalitet skal være i top, så timerne har et energieffektivt udbytte. Dine søvnomgivelser har stor indflydelse på, hvorledes du sover komfortabelt, og hvorvidt din krop aflastes til fulde. Dine ømme muskler og trykpunkter skal støttes i søvnen, så kroppen aflastes. Det kræver det rette udstyr i sengen.

Madrassen, dynen og ikke mindst puden, der afhjælper din nakke, skal komplimentere dine personlige behov og præferencer. Hele sengen skal støtte dit hoved, så det hurtigt finder hvile, inden det vækkes til forældrelivet igen.

Annonce ♥

Bedrenætter.dk sælger hovedpuder, såvel som alt andet søvnudstyr, der garanterer optimal komfort. Du kan finde mere info her.

Ydermere skal resten af søvnomgivelserne være i orden. Forskning viser, at kroppen bedst falder til ro i et koldere miljø og i et mørkt rum. Vigtigst er dog, for at effektiv søvn af høj kvalitet opnås, at du er opmærksom på dine behov og vægter det højt at imødekomme disse.