Mænd og fødselsdepression

Hvert år bliver omkring 3-4.000 unge danske mænd ramt af en fødselsdepression. Desværre så er der ikke meget hjælp at hente for disse unge mænd i det offentlige behandlingssystem.

Når disse unge fædre eller vordende fædre bliver klar over, at noget er ”galt,” med dem, så er det svært for dem at identificere de ukendte følelser de pludselig oplever.

Denne lille artikel er en kort introduktion til emnet mænd med fødselsdepression skrevet af Ronny Reffelt, der på egen krop ved, hvad det vil sige at gå igennem en depression.

Symptomer på depression

Mange finder sig selv i den uvante situation, at de uden nogen egentlig grund bliver irritable, opfarende, vrede, rastløse eller stressede.

Når de så af deres omgangskreds bliver gjort opmærksom på, at de muligvis har et problem, og bliver spurgt direkte om hvad der er galt, så afviser mange den udstrakte hånd med et skuldertræk.

For man er jo en mand, der er ikke noget galt med mig, lad mig være i fred, jeg skal nok klare tingene selv.

Annonce ♥

Konsekvenser ved depression

Det er her at det for alvor kan gå galt. Mange par oplever at bryde deres forhold på grund af depressionen. Mens andre par der forbliver sammen, kan opleve, at faren ikke føler nogen glæde ved barnet og distancerer sig selv fra det. Hvilke vil påvirke barnets udvikling igennem livet.


Søg hjælp

Som sagt så er der desværre ikke meget hjælp at hente for disse unge mænd hos det offentlige. Men hvis du selv opsøger en psykolog eller anden behandler, så er der flere emner, der vil blive taget fat i.

Emner som mandens egen opvækst, hans forhold til sit barns mor, (før og efter fødsel,) hans forhold til barnet og hans håb og ønsker for fremtiden.

Annonce ♥

Det er vigtigt at komme i den rette behandling så vent ikke med at opsøge hjælp.

Forebyggelse af depression

En anden ting er forebyggelse. Hvis du ”forventer,” at du vil få svært ved at overskue det at skulle være far, så er det rart at få ”rollerne,” i husstanden på plads inden fødslen.

Når det kommer til sundhedsvæsnet, så er det vigtigt, at faren er medvirkende i hele graviditeten, når det handler om ting som graviditetsundersøgelser, konsultationer hos lægen og fødselsforberedelserne.

Annonce ♥

Dels fordi faren her vil kunne vænne sig til sin nye rolle, og det er i behandlersystemet, at parret vil være omgivet af professionelle behandlere, der vil være i stand til at kunne se, om alt er vel med far.

Men mest af alt for at undgå en fødselsdepression, så handler det om én eneste ting: Du skal ikke skamme dig over at bede om hjælp.

Ronny Reffelt har skrevet romanen Forfra, som handler om en ung mand, der får tæppet revet væk under sig, da han skal være far. Bogen kan købes på saxo.com

Annonce ♥