Børneopsparing

Her kan du læse alt om børneopsparing, og hvordan du giver dit barn den bedste start på voksenlivet. Artiklen er opdateret med de regler, der trådte i kraft i 2018. Vil du blot læse generelt om investering? Så tag et kig på moneytalk.dk.

Den er skrevet i samarbejde med Christian fra Min Investering, der selv stod og skulle starte børneopsparingen til hans børn for få år siden. Da han så, hvor svært det kunne være at overskue, skrev han den store guide til børneopsparing, hvor forældre kan få svar på alle de spørgsmål, der er forbundet med en børneopsparing.

Børneopsparingen handler ikke om størrelsen

Med de nye regler må der indsættes samlet op til 72.000,- på en børneopsparing til hvert barn og op til 6.000,- om året. 500,- om måneden er dog mange penge, især for børnefamilier hvorfor det er vigtigt at understrege, at 50,- om måneden også gør en forskel.

Med en indsætning på blot 50,- om måneden vil barnet have 11-15.000,- når det fylder 18 år, alt efter renterne. Det vil være penge nok til at betale kørekortet eller måske indskuddet i den første lejlighed.

Råd til at booste børneopsparingen

Når en børneopsparing oprettes, er den ejet af barnet, men det er ikke kun forældre, der må indbetale penge på den. Bedsteforældre, familie og venner er også velkomne til at indsætte penge, så længe det ikke overstiger beløbsgrænserne.

Annonce ♥

Fordelen ved børneopsparingen er, at pengene er låst, så de bliver ikke klattet væk i barndommen. Netop derfor er der også ofte bedsteforældre, der gerne vil indsætte 50,- på den om måneden, og med 2 par bedsteforældre er det pludseligt 22-30.000,- ekstra der indsættes over 18 år.

En anden mulighed er at større pengegaver som arv, dåbsgaver eller lignende indsættes på børneopsparingen. Mange ønsker ikke at give penge i gaver, men er det penge til børneopsparingen er det måske alligevel en mulighed.


Reglerne

Reglerne for børneopsparingen er forholdsvis simple. De er samlet herunder.
-Der kan kun oprettes en børneopsparing pr. barn men alle kan indbetale.

Annonce ♥

-Pengene på børneopsparingen tilhører barnet og kan først hæves når barnet fylder 18 eller 21 år. Datoen for udbetaling kan rykkes, men det skal ske inden 6 år før den tidligere udbetalingsdato. Vil du rykke den fra 18 til 21 år, skal det derfor ske inden barnet fylder 12 år.

-Afkastet af børneopsparingen er skattefrit.

-Der må indbetales op til 6.000 om året og samlet set op til 72.000,-.

Annonce ♥

Skab det bedste afkast

De to store fordele ved børneopsparingen er altså, at den er låst, så pengene ikke bruges inden tid og at afkastet er skattefrit. Hvis du ønsker at drage rigtig fordel af skattefriheden, er det dog vigtigt at tænke over, hvordan du skaber det største afkast.

Muligheden for det største afkast kommer hvis du tilknytter et værdi depot og investerer pengene i aktier og obligationer.

Indbetaler du max beløbet hvert år indtil barnet fylder 12 og investerer alle pengene i aktier, vil du faktisk historisk set kunne give barnet næsten 150.000,- i børneopsparing, når det fylder 21 år. Pengene er altså fordoblet!

Annonce ♥

Det handler om renters rente og kan forklares meget simpelt. Det første år investerer du 6.000,- med 10% i afkast, du har derfor efter et år 6.600 og investerer igen det år 6.000. Altså 12.600,- som igen giver 10% i afkast. Du står nu med 13.860,-

De 600 du fik i renter første år har altså i sig selv givet 60,- i afkast året efter, og er det, der kaldes renters renter. Har du derfor mulighed for det, så invester pengene i starten af barnets liv. Så vil du drage størst nytte af skattefriheden.

Husk dog at det aldrig er uden risiko at investere, undertegnede så selv børneopsparingen svinde med 40% under finanskrisen inden den blev udbetalt i 2009 som 21 årig.

Annonce ♥

Det kan derfor være en god ide at have en bankrådgiver eller en anden med inde over og at omlægge opsparingen, så ikke alt står i aktier i årene op til den skal udbetales. Generelt siger man, at jo kortere tid der er til at du skal hæve pengene, des mindre risikovillig skal du være.