Børn og diabetes

Hvis man bliver diagnosticeret med diabetes, betyder det en stor omvæltning for børnene og deres forældre. Type 1 og 2 diabetes betyder, at bugspytkirtlerne ikke længere producerer insulin. Børnene har brug for insulin, så forbrændingen kan holdes ved lige og blodsukkeret holdes konstant.

Det er vigtigt for især børn at have stabile blodsukkerniveauer, så de kan leve en balanceret livsstil i skolen, i klassen, når de leger eller når de sover. Det kan nogle gange være nødvendigt at tage ekstra insulin for at kunne dyrke sport og gennemføre hverdagen uden problemer.

Dette kræver dagligt vedligehold, og selv voksne kan have svært ved at holde styr på det. Rent faktisk så viser undersøgelser, at børn ofte er meget bedre end voksne til at holde deres blodsukker under kontrol.

De lærer i en tidlig alder, hvordan de skal håndtere deres instrumenter og injektioner, og hvordan de overvåger deres daglige behov for energi og fødevarer. Og alt dette skal sammenholdes med deres medicin, deres aktivitetsniveau og resten af deres dagligdag.

Forældre og børn bliver undervist i at håndtere deres diabetes, og de kommer som regel tilbage til deres gamle liv, hvor de kan håndtere udfordringerne godt.

Annonce ♥

 

De tidlige tegn på diabetes hos børn

Omkring 50 børn bliver hvert år diagnosticeret med Type 2 diabetes og neonatal diabetes (som forsvinder nogle måneder efter fødslen). Men man ved ikke præcist, hvor mange som rent faktisk bliver ramt af sygdommen, fordi det bliver først opdaget senere hen eller man forveksler det med almindelig sygdom.

Det første tegn på diabetes kan være en stærk trang til at drikke vand. Hvis barnet drikker meget og ofte og skal på toilettet ofte, så er det muligvis et tegn på diabetes.

Annonce ♥

Jævnlige infektioner og vægttab kan opstå, og nogle børn bøvler med træthed og hovedpine. Ofte bliver fysiske præstationer og koncentrationen også påvirket, og dette er klare advarselstegn.

Overvåg blodsukkeret

Type 1 diabetes rammer kroppens bugspytkirtel. Normalt producerer disse insulin, som regulerer blodsukkeret. Men den autoimmune sygdom betyder, at de ikke længere producerer den nødvendige insulin.

Blodsukkeret stiger derfor meget hurtigt og forbliver meget højt. Dette påvirker ens følelse af velvære. Når ovenstående advarselstegn opstår, så kan kroppen ikke længere regulere sig selv, og hele stofskiftet bliver påvirket.

Annonce ♥

Børn med type 1 diabetes skal overvåge deres blodsukker. De skal være meget opmærksomme på, hvad de spiser, hvor meget de spiser, og hvor meget energi de bruger, når de leger eller dyrker sport og hvordan hele deres dag er planlagt.

Blodsukkeret skal måles jævnligt. Det er den eneste måde, hvorpå man kan overvåge og reagere på udsving.

Hvis blodsukkeret ikke er på det ønskede niveau, så kan man tilføre insulin i blodet via en kanyle eller en anordning, som automatisk skyder insulin ind i kroppen. Normalt vil insulinen blive stabilt efter et par minutter. Det er en god nødløsning, men man bør ikke kontrollere sit blodsukker med insulin hver gang.

Annonce ♥

Diabetesterapi hos børn

Diabetesterapi består i, at man tilfører kroppen den nødvendige insulin. Dette sker med den omtalte kanyle eller anordning ved type 1 diabetes. Diabetes 2 bliver normalt behandlet med piller hos børn.

Behandlingen kræver, at børnene og deres forældre holder øje med deres blodsukker, og er i stand til at kontrollere det. Det er vigtigt at fastsætte rammerne for at håndtere eventuelle anfald eller nødsituationer.

Dette bliver endnu mere vigtigt, efterhånden som barnets situation ændrer sig. Når barnet kommer i børnehave eller skole, så skal hverdagen tilpasses igen og igen.

Annonce ♥

Efterhånden som barnet bliver ældre, får det selv ansvaret for sit helbred, men børnene skal undervises, før de kan det. Målet er kontinuerlig træning og udvikling.

Udfordringer i skolen

Børn med diabetes kan gå almindelige vuggestuer og skoler. Du behøver ikke en eller anden speciel behandling. Men det er vigtigt at fortælle pædagogerne, at dit barn har diabetes, og at de skal være opmærksomme på eventuelle anfald.

Eftersom det ikke er alle børn, som viser advarselstegn, så skal de nogle gange have hjælp af voksne.

Annonce ♥

Hvis barnet ikke er opmærksom på diabetes i dets daglige liv, så kan man søge ekstra hjælp i form af automatisk udstyr, som selv sørger for at blodsukkeret kontrolleres. Nogle gange kan en insulinpumpe være at foretrække fremfor manuelle alternativer.

Hensyn ift. sport og bevægelse

Børn med type 1 diabetes har brug for en dag til dag oversigt, så det er let at håndtere diabetes. Det betyder også, at et barn gerne må dyrke sport, især fordi det hjælper dem med at holde sig sunde og raske. Børn kan og bør deltage på lige fod med de andre i børnehaven.

Men hvis aktiviteten kræver meget energi, så skal barnet lære at estimere, hvor meget energi det kræves for at vurdere, hvor meget mad man skal spise før aktiviteten.

Annonce ♥