Beskyt børnene mod tobaksrøg

Rygning er noget modbydeligt stads. Så kort kan det siges. Der er ingen positive sider ved at ryge, og som om det ikke er slemt nok, at lade det gå ud over sig selv, så er passiv rygning også yderst skadeligt og generende for andre – og specielt for børn.

Drop smøgerne

Langt de fleste rygere, har et ønske om at blive røgfri, men det er svært. Det kræver viljestyrke og for rigtig mange også hjælpemidler, hvis tobakken skal lægges på hylden.

Man hører ofte rygere uden børn sige, at de vil stoppe med at ryge, den dag de får børn – og det er selvfølgelig positivt.Men selvom børnene er en vanvittig stærk motivationsfaktor, så kan det stadig være nødvendigt med en nedtrapning af sit nikotinbehov, for at undgå et tilbagefald.

Et rigtig godt alternativ til rygning er E-cigaretter. Med en E-cigaret er du teknisk set røgfri, og du skåner således både dig selv og ikke mindst dine omgivelser for generne der er forbundet med rygning.

E-cigaretter fungerer i praksis som almindelige cigaretter, men indeholder langt færre farlige stoffer og udleder intet andet end almindelig vanddamp.

Du skal selvfølgelig ikke puste dampen ud direkte i hovedet på folk – det siger sig selv – men pointen er, at der er ligeså lidt skadeligt for dine omgivelser, som hvis du kogte vand i en elkedel. Se artikel på gov.uk.

Annonce ♥

Som et alternativ til konventionel rygning, er E-cigaretter et rigtig godt alternativ, men det er vigtigt at understrege ordet ”alternativ”.

Hvis du ikke er fast ryger, bør du ikke begynde med E-cigaretter – og heller ikke selvom du vælger dem uden nikotin – da langt de fleste både udvikler en fysisk afhængighed (nikotin) og en psykisk afhængighed (selve det, at ryge).

Børn er yderst følsomme

Problemerne med passiv rygning er mange, men specielt overfor børn, er følgeskaderne ret alvorlige. Børn tåler ganske enkelt mindre passiv røg end voksne, da deres organer ikke er færdigudviklede, de er mere aktive, de trækker vejret mere og de roder mere rundt på gulvet og i møblerne end vi gør.

Annonce ♥

Selvom der endnu ikke er nogen studier, der peger i retning af, at passive e-cigaret dampere, udsættes for fare, bør man stadig kun betragte e-cigaretten som en del af en proces. Målet er, at du skal blive 100 % uafhængig af såvel de fysiske som de psykiske elementer, der er forbundet med rygning.

Det er meget forskelligt hvilke metoder, der virker bedst fra person til person, men børnene er altid en god motivationsfaktor.

Derudover kan du f.eks. hente appen E-kvit i App Store eller på Google Play, der er udviklet til at give dig støtte gennem dit rygestop. E-kvit hjælper dig med at holde øjnene på målet og komme igennem den svære tid. Det er ikke let, at blive røgfri, men studier viser, at flere og flere lykkes med det, hvis de får støtte gennem forløbet. Se video om E-kvit på youtube.

Annonce ♥

Det er dog meget vigtigt at huske på, at selvom de fysiske abstinenser måske fortager sig i løbet af et par uger, så er de psykiske langt, langt sværere at komme til livs.