Det er en vigtig, at du som forælder lærer barnet at dele sine ting med andre børn. Dette skal gerne læres i en tidlig alder. Hvis barnet ikke lærer denne vigtige adfærd, kan det senere give “lege aftale problemer”, for hvem gider at lege med et barn, som ikke deler sine ting. Ikke mig ihvertfald.
Når det er sagt, så er det jo også vigtigt at vide, at man ikke behøver at dele ALT. Selvfølgelig må man have lov til at holde noget for sig selv.
Sådan lærer du barnet at dele
Start med at være et godt forbillede. Børn gør hvad de ser og hører fra forældrene. Du skal derfor som forælder selv praktisere at dele dine ting med andre.
Hvis I som forældre selv lægger meget vægt på jeres ejerskab for tingene “hold fingrene væk fra min mobil”, “du må ikke bruge min fjernbetjening” osv. , vil barnet selvfølgelig ofte kopiere denne adfærd. So drop det.
Forklar hellere barnet hvorfor visse ting ikke er legetøj. Fx “Jeg vil ikke have, at du leger med min laptop, da det er mit arbejdsredskab, den er meget dyr, og hvis den går i stykker kan jeg ikke arbejde. Vi kan dog godt kigge på den sammen, hvis du synes, at den er spændende”
Sådan forbereder du dit barn på at dele
Hvis dit barn har lidt svært ved at dele og måske ofte siger mit, mit, mit kan du gøre følgende:
Annonce ♥
Fortæl dit barn, at det er vigtigt at dele og at han/hun jo også gerne vil lege med de andres legetøj, når I besøger jeres venner.
Forbered dit barn når der kommer gæster. Fortæl at de har et barn med, som rigtig gerne vil lege med noget af det fine legetøj. Lav en aftale med dit barn om at det er OK.
Hvis I på forhånd ved, at der er noget bestemt legetøj som dit barn vil have for sig selv, så læg det væk inden der kommer andre børn.
Annonce ♥
Det er også helt OK at fortælle andre børn, at de ikke må pille ved visse ting fx de fine færdigbyggede Lego sæt, som dit barn har stående på hylden.
Når der opstår konflikt omkring legetøjet
Hvis der opstår en konflikt på dit barns værelse omkring legetøj, så er det vigtigt, at du som forælder viser dem vejen til løsningen uden at blive sur.
Annonce ♥
En løsning kunne være at hvert barn har det eftertragtede legetøj i 5 minutter ad gangen. I kunne jo lade gæsten starte med at have legetøjet. Fortæl barnet at ”Nu har din ven legetøjet og lige om lidt får du det”.
Den kan måske også løses med “I kan da sagtens begge to lege med dette stykke legetøj samtidigt”.
Når lege dagen er ovre så ros dit barn. Sig ”Hvor var det flot, at du lod din ven lege med dit legetøj i dag, det blev han/hun rigtig glad for” Husk at det meste læring kommer igennem ros til barnet.
Dette skal du undgå i en delesituation
Lad være at stille et spørgsmål til dit barn i en delesituation. Sig ikke ”er det OK at din ven lige leger lidt med dit legetøj” – her giver du nemlig barnet en mulighed for at svare nej. Sig hellere ”din ven låner lige dette stykke legetøj, fordi hun synes det er sjovt.
Du kan også inddrage barnet ved at sige “kan du ikke lige vise hvordan dette stykke legetøj virker, for din ven vil rigtig gerne lege med det”
Sådan gør du hvis barnet nægter at dele
Hvis dit barn bliver rigtig sur og fastholder at legetøjet er mit, så lad endelig være med at begynde at skælde ud. Fortæl dit barn at du godt kan forstå, at det kan være svært. Men at I havde en aftale om at dele legetøjet.
Hold fast i, at hvis man vil lege med andre, er det vigtigt at dele, ellers er der til sidst ingen som gider at lege.
Hvis det stadig ikke virker, så må du være mere konsekvent og måske sige “hvis du ikke deler dette stykke legetøj nu, så fjerner jeg det resten af dagen“. Og så skal du selvfølgelig gøre dette, hvis der fortsat er en konflikt.
Det er vigtigt, at du er handlekraftig og konsekvent, så børnene ikke bliver forvirrede over vævende regler, som ikke bliver fulgt op.
Når gæsten ikke vil dele
Vi har før haft børn i vores hjem, som har haft svært ved at dele, og gerne vil bestemme over vores søns legetøj. Her er det vigtigt, at du som vært siger fra og fortæller barnet som er på besøg, at herhjemme skiftes vi til at lege med det.
Kan barnet som er på besøg ikke finde ud af det kan du sige “hvis du skal lege her hos os kan du ikke sidde og bestemme over legetøjet“. I yderste konsekvens må du jo sende barnet hjem.
Ha’ fokus på at nogle børn fungerer bedre i en dele/lege situation end andre. Nogle børn fungerer måske slet ikke sammen.