Nedsat frugtbarhed hos kvinder

Her kan du læse om nedsat frugtbarhed hos kvinder og få et indblik i, hvad det er for nogle lidelser, der afgør, hvorvidt du har svært ved at få børn eller ej.

Årsagerne til nedsat frugtbarhed

Generelt set kan årsagerne til nedsat frugtbarhed eller helt manglende frugtbarhed hos kvinden inddeles i 4 hovedområder:

– Manglende ægløsning
– Ovulatoriske lidelser
– Kromosomdefekter
– Forstyrrelser i forplantningssystemet

Den største årsag til infertilitet

Over 40% af kvinder med manglende frugtbarhed har problemer med ægløsningen, og det er således den største årsag til infertilitet hos kvinder. Den normale cyklus er så kompleks, at selv meget små afvigelser kan resultere i manglende ægløsning.

Læs også: Alt om kvindens ægløsning

Ved hjælp af behandling er der dog gode chancer for, at kvinder med ægløsningsproblemer kan blive gravide.

Annonce ♥

Når æggestokkene/ovarierne bliver resistente

Det kan også give problemer, hvis æggestokkene/ovarierne i sig selv er resistente overfor normale hormonkoncentrationer, eller det kan skyldes manglende, beskadigede eller syge æggestokke, der hindrer ægløsningen.

Mangler i hormonerne

Under afsnittet kvindens cyklus er beskrevet en normal cyklus. Mange af de reaktioner der sker i den normale cyklus, skyldes forskellige hormoner, der frigives fra hjernen.

Derfor er en manglende ægløsning som oftest forårsaget af mangler i selve hormonerne.

Annonce ♥

Forstyrrelser i forplantningssystemet

Det er for kvinder meget mere hyppigt at have forstyrrelser i forplantningssystemet i forhold til mænd. Det skyldes, at kvinders kønskanal er meget mere åben i forhold til mændenes og derfor også meget mere sårbar.

Det kan fx være betændelsestilstande og infektioner, der derved giver problemer med fertiliteten. Svampeinfektioner eller seksuelt overførte sygdomme som klamydia, gonorré og syfilis kan være årsagen til infertilitet.

Om godartede svulster/fibromer i livmodervæggen

Hos ca. 25% af alle kvinder opstår der godartede svulster/fibromer i livmodervæggen. Svulsterne kan variere i størrelsen, og som oftest har kvinden ingen symptomer.

Annonce ♥

Dog kan fibromerne hindre livmoderen i at trække sig nok sammen til at stoppe menstruationsblødningen, og derudover kan de bule så meget ud i livmoderhulen, at de fremkalder spontane aborter.

Fibromer der giver symptomer, kan fjernes vha. kirurgi.

Læs også: Sådan forbedrer du din frugtbarhed

Annonce ♥