Endometriose

Her kan du læse om endometriose, og hvordan sygdommen kan påvirke dig og dine muligheder for at blive gravid. Du kan læse alt om symptomer, og hvordan man fastlægger, om du har sygdommen.

Er du uheldig at have denne sygdom, så kan du også læse om, hvordan du kan behandles med bl.a. hormonbehandlinger.

Hvad er endometriose

Endometriose er en kronisk sygdom, der ikke kan kureres, og det er ofte en meget smertefuld sygdom. Sygdommen rammer ca. 2-4% af alle kvinder. Sygdommen opstår, når dele af livmoderslimhinden er udenfor livmoderen.

Som regel er det i underlivet, i æggelederne, på æggestokkene eller på de bånd, der holder livmoderen på plads.

Endometriose kan også ramme tarmene, blæren og i området mellem skeden og endetarmen.

Betændelseslignende tilstande i bughulen

Livmoderslimhinden og endometriosevæv reagerer ens overfor hormonet fra æggestokkene, dvs. endometriosevævet vokser ligesom livmoderslimhinden, men blødningen fra endometriosen kan ikke komme ud i modsætning til menstruationsblodet.

Annonce ♥

Så blødningen sendes i stedet ud i bughulen. Her kommer der betændelseslignende tilstande, der dannes blodcyster, og der kan komme sammenvoksninger. Det giver smerter og problemer med blære og tarm.

Symptomer

Nogle af de symptomer mange kvinder oplever, er smerter ved menstruation, men det kan også være smerter ved vandladning og afføring under menstruation, ægløsning og i forbindelse med sex.

Det kan også udmunde i uregelmæssige og kraftige blødninger, træthed, forstoppelse, diarré og kvalme. Hvis du har nogle af disse symptomer, skal du kontakte din læge.

Annonce ♥

Nogle kvinder oplever ingen symptomer, og sygdommen opdages måske tilfældigt i forbindelse med en undersøgelse for en anden sygdom.

Sådan konstateres endometriose

Om en kvinde har endometriose eller ej, kan bestemmes via en kikkertundersøgelse.

Undersøgelsen foregår under fuld narkose, hvor en lille kikkert føres ind som oftest lige ved navlen, så det er muligt at se, om der er tale om endometriose, og hvor den i givet fald sidder.

Annonce ♥

Ud fra denne undersøgelse er det muligt at foretage den behandling, der vil være mest hensigtsmæssigt i forhold til sværhedsgrad m.v.

Sådan påvirker endometriose din graviditet

Endometriose kan for nogle kvinder give problemer, så det er vanskeligere at opnå graviditet. Men det er langt fra alle med endometriose, som har problemer med at blive gravide.

Hvis du har cyster, anbefales det, at disse fjernes før projekt baby sættes i gang. Hvis du ikke kan blive gravid “på egen hånd”, kan behandling med insemination eller reagensglasbefrugtning være løsningen. Kontakt altid egen læge først.

Annonce ♥

Sådan kan sygdommen behandles

Endometriose kan behandles men dog ikke kureres via hormonbehandling eller operation. Ofte kan hormonbehandlingen bestå af nogle specielle p-piller, som du tager.

Formålet med hormonbehandling er at stoppe ægløsningen længst muligt, således at østrogenmængden reduceres. Ved en operation fjernes endometriosevævet samt læsioner og cyster. Det gør, at smerterne lindres, og at mulighederne for en graviditet forbedres.

En del kvinder med endometriose har haft stor glæde af at gå til alternative behandlere, som fx fysioterapeuter, zoneterapeuter, akupunktører m.v., men også kostomlægning og brug af homøopatiske urter har vist sig at have en gavnlig virkning.

Annonce ♥