Værd at vide om babyalarmer

Værd at vide når du køber babyalarm.

Hvilke forskellige babyalarmer findes der? Hvor langt skal den kunne række, og hvor længe skal den kunne holde batteri? Og hvad med strålerisikoen fra babyalarmen, hvad er det for noget?

Det er ikke altid nemt at finde ud af, hvad der er vigtigt at tage hensyn til, når du skal ud at købe en babyalarm. Derfor har vi samlet en række gode råd til, hvad du bør vide og være opmærksom på, så det bliver lettere for dig at finde den babyalarm, der passer til jeres behov.

babydims.dk kan du sammenligne priser på mange forskellige babyalarmer på markedet og dermed nemt finde en rigtig god pris.

Hvad er en babyalarms funktion

En babyalarms vigtigste funktion er, at den skal advare forældrene om lyde og gråd fra babyen. Den skal ligeledes kunne advare dig om, hvis forældreenheden er uden for rækkevidde, forbindelsen svigter, eller hvis batteriet er ved at løbe tørt.

Det er vigtigt, at man som forældre kan stole på, at babyalarmen altid har korrekt forbindelse, så du altid kan høre dit barn.

Annonce ♥

De fleste babyalarmer er trådløse og består af en babyenhed, som er senderen og en forældreenhed, som er modtageren. Disse to enheder kommunikerer med hinanden ved hjælp af radio- eller mikrobølger.

Analog eller digital

En babyalarm fås både som digital alarm eller som analog alarm, og der er fordele og ulemper ved begge typer alarmer.

En analog alarm udsender mindre stråling end en digital alarm, men der er dog også større risiko for interferens ved en analog alarm. Interferens vil sige, at alarmen modtager udefrakommende signaler fra transmitterende produkter, såsom andre babyalarmer eller mobiltelefoner.

Annonce ♥

Digitale alarmer har generelt et lidt højere strålingsniveau end de analoge, dog kan nogle typer af digitale alarmer sættes på et såkaldt ECO-mode, som gør, at strålingen bliver lavere. Man bør dog være opmærksom, at dette kan gå udover rækkevidden på alarmen.


Vigtigt om babyalarmens rækkevidde

De babyalarmer der findes på markedet i dag, reklamerer med rækkevidder på op til mange hundrede meter. Den oplyste rækkevidde kan man dog ikke altid regne med, da den typisk er målt i fugleflugt og uden forhindringer og signalforstyrrelser, såsom tykke mure og elektroniske enheder.

Bor du i hus, og står barnevognen ude i haven i et åbent landskab, så kan du muligvis nøjes med en mindre rækkevidde, da signalet mellem de to alarmenheder vil være relativt uforstyrret.

Annonce ♥

Bor du derimod i lejlighed, og har barnevognen til at stå nede i gården, så er det vigtigt at sikre sig, at rækkevidden kan nå hele vejen gennem betonmure og trappeopgange.

Det vigtigste er, at signalet fra babyenheden når frem til forældreenheden uden problemer. Den bedste måde hvorpå man kan sikre sig, at man har købt en babyalarm med den rette rækkevidde, er ved at teste den i eget hjem og i de omgivelser, hvor eksempelvis barnevognen skal stå.

Inden babyalarmen testes derhjemme bør man altid undersøge, hvorvidt alarmen kan byttes, når først den er pakket ud.

Annonce ♥

Strålingsrisiko fra babyalarmen

Der findes endnu ikke ret mange videnskabelige undersøgelser af strålingsfaren ved babyalarmer. Forskning viser dog at strålingen fra mobiltelefoner, er langt højere end ved babyalarmer grundet den elektromagnetiske effekt.

Sundhedsstyrelsen påpeger, at der ikke er grund til at mistænke, at babyalarmer har en negativ indflydelse på helbredet, da radiobølgernes intensitet aftager kraftigt med afstanden. Derudover har radiobølgerne fra babyalarmer i forvejen en ret lav intensitet.

Det anbefales dog alligevel, fra både producenter og eksperter, at man placerer babyalarmen i en vis afstand fra barnets hoved af sikkerhedshensyn, men også for at undgå eventuelle strålinger som forskningen endnu ikke ved så meget om.

Annonce ♥

Herudover anbefales det også, at man går efter en babyalarm med ikke-pulserende stråling og under 10 milliwatt. DR har udarbejdet en artikel om strålingsrisikoen ved babyalarmer, som du kan læse her. Her anbefaler DR, at man lægger babyalarmen i fodenden af barnevognen eller vuggen.


Hvilke batterier skal du gå efter

Da de fleste babyalarmer er trådløse og dermed batteridrevne, er det vigtigt at vælge en babyalarm, som kan oplades i en opladerstation, mens den er i brug. Det er upraktisk med en babyalarm, som ikke virker, når barnet er klar til at sove.

Derfor er det en god idé at investere i en babyalarm med genopladelige lithium batterier, da de holder længere end almindelige batterier. Det er desuden en fordel, hvis lithium batterierne kan oplades direkte i babyalarmen, da lithium batterier kan være vanskelig at udskifte.

Annonce ♥

En god babyalarm med genopladelige lithium batterier kan have en batterilevetid på op til 70 timer i standby-mode.

Det svarer til, at babyalarmen skal oplades ca. en gang om ugen, hvis barnet sover 3-4 gange i løbet af dagen. Herudover er det også en fordel, hvis babyalarmen er udstyret med en angivelse af, hvor meget batteri der er tilbage, så man har mulighed for at oplade alarmen i tide.

Forbrugsguiden.dk har udarbejdet en oversigt over babyalarmer, der er blevet kåret til bedst i test. Læs oversigten her.

Annonce ♥