Første møde med baby

Velkommen til dit første møde med din baby. Så kom belønningen endelig ovenpå alle dine anstrengelser, din lille nyfødte baby er netop kommet til verden – sund og rask.

Der har indtil for nylig været en hektisk aktivitet på fødestuen, men nu ånder alt fred og ro.

Fødselslægen eller jordemoderen har lavet de første og rutinemæssige undersøgelser af barnet, og hvis alt er i orden, forlader de stuen for en kort bemærkning, så den lille nye familie kan få lidt tid alene.

Første gang din baby ligger hos dig

Din baby bliver lagt på dit nøgne bryst, så den kan høre din beroligende og velkendte hjertelyd. Som regel er barnet vågent efter fødslen, og alle dets sanser fungerer helt fint allerede straks efter fødslen.

Så du kan sagtens opleve, at dit lille barn ligger og stirrer nysgerrigt på dig med store øjne. Eller måske har det allerede søgt og fundet dit bryst, den medfødte sutterefleks er nemlig meget stærk. Så måske skal du i gang med amning lige med det samme.

Læs også: Sådan kommer du i gang med amningen

Annonce ♥

Et virvar af følelser

Det er en helt speciel og dejlig følelse denne allerførste nære kontakt. Men der kan være flere forskellige følelser involveret i tiden lige efter en fødsel. For mange sker der et eller andet trylleslag i dét øjeblik, hvor man ser og rigtigt mærker den nyfødte for første gang.

Selvom du selvfølgelig er meget træt og udmattet efter fødslen, så er det slet ikke sikkert, at du registrerer det af bar lykkefølelse over at have bragt sådan et lille mirakel til verden.

Hvis du ikke føler glæde med det samme

Bliv ikke angst eller bange hvis du ikke straks mærker den store glæde eller ubetingede kærlighed til dit lille nye barn. Nogle kvinder er længere tid om at finde denne følelse frem.

Annonce ♥

Det kan fx være hvis du har haft en særlig kompliceret graviditet eller hård fødsel. Det er ok at skulle behøve lidt tid, og du skal ikke skamme dig eller føle dig som en dårlig mor, du skal nok hurtigt komme til at knus elske dit barn.

Og de fleste vil også tænke: ”Hvordan skal det her gå”, ”Bliver jeg en god mor”, ”Tænk hvis jeg gør noget forkert”. For det er et kæmpe stort ansvar, der lige med ét er lagt på dine skuldre.

Babys udseende

Lad os bare være helt ærlige: Et nyfødt barn er som regel ikke et specielt kønt syn. Vi tiltrækkes heldigvis selv af vores egne børn og har en instinktiv trang til at beskytte og elske dem, men objektivt set er nyfødte babyer grimme.

Annonce ♥

Huden er rynket og dækket af et hvidt lag fosterfedt, og hudfarven tangerer det blålige. Hovedet kan være trykket eller hevet (hvis barnet er taget med sugekop) lidt ud af facon under det store pres, som det netop har været udsat for.

Øjnene kan være hævede med små blodsprængninger. Så forbered dig på, at dit nyfødte barn ikke just ligner en Pampers reklamebaby i starten.

Heldigvis går der ikke lang tid, før barnet ændrer udseende og kommer til at ligne en rigtig lille dejlig baby med store øjne og buttede arme og ben.

Annonce ♥

Hvad farve øjne får den lille mon? Alle børn fødes med blå øjne eller en ubestemmelig farve, men først efter ca. 6 måneder bliver det tydeligt, hvilken øjenfarve barnet har fået.

Glem ikke babys far

Hvis barnets far har været til stede ved fødslen, så er det vigtigt ikke at glemme ham. Han har ligeså meget behov for at se og mærke sit lille nye baby.

Han halter jo allerede bagefter, idet det jo er dig, der har haft al kontakt med barnet hidtil og mærket livet inde i maven. Så giv ham tid til at sidde med barnet, så han og den lille nyfødte kan knytte bånd helt fra starten.

Annonce ♥