Huskeregler ved overdragelse af fast ejendom til børn

Dette er sponsoreret indhold.

Det er ingen hemmelighed at boligpriserne er fløjet i vejret hen over de sidste par år. Det gælder især lejligheder i storbyerne rundt omkring i Danmark, hvilket har gjort det enorm svært for mange førstegangskøbere at komme ind på boligmarkedet. Derfor vælger flere og flere familier at overdrage forældrekøbte ejerlejligheder til deres børn. Det giver både mulighed for unge mennesker, der ikke har den store indkomst endnu, at komme ind på boligmarkedet og forældrene kan give et arveforskud uden beskatning. Men det er ikke en proces der er helt uden faldgruber og der er flere parametre man skal være opmærksom på, så man ikke ender i en skattefælde. Derfor kommer der her to vigtige huskeregler der er gode at have i baghovedet ved familieoverdragelse af ejerlejlighed eller sommerhus.

Brug kun den offentlige vurdering

Ved overdragelse af ejendom mellem familiemedlemmer, er det den offentlige vurdering på boligen man går ud fra. Her kan man trække 15% fra, for at få den pris barnet kan købe ejendommen til. Hvis nogle af parterne aktivt har indhentet den egentlige markedsværdi fra for eksempel en mægler, kan den offentlige vurdering ikke længere bruges. I så fald er det den nye markedspris ejendommen skal forhandles til, og her er det en god idé at bruge en boligadvokat. 15%-reglen gælder dog også den anden vej, og sælger kan derfor også sætte prisen til den offentlige vurdering plus 15%. Hvis den offentlige vurdering ligger på 1.000.000, kan boligen derfor sælges mellem 850.000 og 1.150.000. Denne regel omfatter ikke kun ejerlejligheder, men også sommerhuse, i så fald forældrene ønsker at overdrage et sådan til barnet eller børnene.

Mulighed for et rentefrit familielån

Der er endnu en mulighed for forældrene at gøre denne handel attraktiv for barnet. Samtidig med, at man kan sælge lejligheden for 15% under den offentlige vurdering, kan man låne barnet købesummen som et rentefrit familielån, også kalder et anfordringslån. Her skal der laves et officielt gældsbrev og man skal kunne bevise at barnet betaler lånet af, men barnet sparer altså renter og andre afgifter forbundet med et banklån. Hvis begge parter ønsker det, kan man desuden nedskrive afbetalingen som gave, så køber ikke skal afdrage noget overhovedet. Dette gælder selvfølgelig kun i sager hvor forældrene vil overdrage lejligheden eller sommerhuset som gave til barnet. Det kan for eksempel være som arveforskud mens forældrene stadig er i live. Der er ikke specifikke regler for hvordan sådan et gældsbrev skal udformes, men det kan stadig være en god idé at få hjælp af en fagperson.