Brystbetændelse

Brystbetændelse er en ubehagelig komplikation, der oftest starter med tilstoppede mælkegange. Tilstoppede mælkegange viser sig ved, at brystet bliver meget ømt, det føles knudret og hårdt, og du kan få let feber.

Årsagen kan skyldes forkert sutteteknik, for stramtsiddende bh, uregelmæssig eller manglende amning, overproduktion af mælk, stress eller dårligt immunforsvar.

Læs her hvordan du minimerer risikoen for brystbetændelse samt hvad du skal gøre, hvis du er så uheldig at få det.

Hvad er brystbetændelse

Brystbetændelse er en tilstand i brystet med røde og ømme knuder, som giver brystspændinger og ømme bryster. Årsagen til brystbetændelse er næsten altid ophobning af mælk grundet tilstoppede mælkegange.

Symptomer på brystbetændelse

Hvis du har brystbetændelse, får du ofte feber og kulderystelser, og du vil føle dig meget utilpas. Hvis betændelsen skyldes bakterier, kan dine lymfeknuder i armhulen blive ømme og meget spændte.

Hvis du er så uheldig, at have fået betændelse, så skal du kontakte lægen for at få vished om, hvorvidt du har brystbetændelse med eller uden infektion.

Annonce ♥


Sådan behandles tilstanden

Brystbetændelse uden infektion går som regel over af sig selv. Hvis det er en betændelsestilstand i brysterne med infektion, så skal du have antibiotika og i øvrigt følge de råd, som står under tilstoppede mælkegange.

Uanset om hvilken form for brystbetændelse du har, så er det vigtigt at fortsætte med amning, da det kan i sig selv kan være vejen ud af smerter i brysterne.

Man kan så i visse tilfælde vurdere, at barnet skal behandles med antibiotika, hvis der er risiko for, at barnet vil blive smittet med infektiøse bakterier, men amningen skal helst fortsætte.

Annonce ♥

Læs også: Så ofte skal du amme

Dette skal du gøre, hvis du får tilstoppede mælkegange

Hvis du får tilstoppede mælkegange, så skal du tage det alvorligt. Det kan nemlig udvikle sig til en inficeret brystbetændelse som i værste fald bliver til en regulær brystbyld, der skal fjernes kirurgisk.

Du skal amme eller starte med udmalkning af modermælk hver 2. time ca., da brystet regelmæssigt skal tømmes

Annonce ♥

Massér de ømme områder før og under amningen/udmalkningen

Hold brystet varmt med et uldent ammeindlæg og varme bade

Undgå stramtsiddende bh og tøj

Annonce ♥

Drik rigeligt med væske