Feberkramper

Feberkramper virker meget voldsomt på dem, der er tilskuere til det. Og du skal også kontakte lægen eller vagtlægen med det samme, så dit barn kan komme i behandling.

Men heldigvis ser det mere voldsomt ud, end det er, og det er ikke skadeligt for barnet. Læs om feberkramper og hvad du skal gøre, hvis dit barn får denne sygdom.

Hvad er feberkramper

Feberkramper starter oftest med, at du ikke kan komme i kontakt med barnet. Arme og ben bliver helt stive, hvorefter de bøjes og strækkes i meget hurtige ryk. Normalt varer et anfald under 5 minutter.

Hvem får kramperne

2-5% af alle børn får feberkramper og specielt i alderen 6 måneder til 5 år. Hvert 3. barn der får feberkramper, vil få feberkramper senere i livet igen.

Og særligt udsatte er de børn, der får deres første feberkramper inden de er fyldt 15 måneder og hvis forældre eller søskende også har haft feberkramper.

Læs også: Sådan behandles almindelig feber

Annonce ♥

Smitter barnet andre

For at det kan kaldes feberkramper, skal barnet have feber. Hvad årsagen til feberen er kan skyldes forskellige ting fx forkølelse, influenza eller halsbetændelse. Så man kan ikke sige, at feberkramper i sig selv smitter, men barnet kan smitte med den infektion, som har forårsaget feberen.

Komplicerede feberkramper

Feberkramper er normalt ikke farligt, men i sjældne tilfælde kan der være tale om komplicerede feberkramper, der kan være farlige for barnet. Slå alarm hvis:

Kramperne kun kommer i den ene side og ikke i begge som normalt

Annonce ♥

Kramperne varer mere end 30 minutter

Kramperne kommer 2 gange lige efter hinanden indenfor et døgn

Barnet er lamt efter kramperne

Annonce ♥

Søg læge med det samme hvis dette er tilfældet, også selvom det er udenfor normal konsultationstid. Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region.

Behandling

Feberkramper behandles med diazepam, som fåes på recept. Hvis dit barn tidligere har haft komplicerede feberkramper, så kan du give medicinen forebyggende, hvis barnet får over 38 grader i feber.

For at undgå at det får komplicerede feberkramper igen. Generelt skal du ikke anvende febernedsættende medicin, hvis dit barn tidligere har hat feberkramper. Febernedsættende medicin kan nemlig fremprovokere feberkramper.

Annonce ♥

Komme tilbage til institutionen

Barnet skal være helt feberfrit og i øvrigt virke veloplagt. Nogle institutioner foretrækker, at barnet har været feberfrit et døgn, før det kommer tilbage.

Kontakte lægen med det samme

Uanset om der er tale om almindelige eller komplicerede feberkramper, så skal du kontakte læge eller vagtlæge, hvis dit barn får feberkramper.