Hjemmefødsel

Her kan du læse alt om hjemmefødsel, og om hvilke fordele og ulemper det kan være at føde hjemme. Læs også hvordan du kan forberede din fødsel, og hvad du skal have klar.

Din ret til hjemmefødsel

Alle har ret til hjemmefødsel, og ca. 1-2% vælger da også at føde hjemme, fordi det giver dem mere ro og mindre stress.

Hvis du ønsker en hjemmefødsel, så skal du undersøges af jordemoderen, som skal give grønt lys for, at fødslen kan foregå i dit eget hjem.

Følg din jordemoders råd

Hvis jordemoderen mener, at der er grund til at tro, at der kan opstå komplikationer under din fødsel, så vil hun anbefale dig at føde på hospitalet.

Det bunder selvfølgelig i, at hvis der er mistanke om, at der opstår komplikationer under din fødsel, så tør jordemoderen simpelt hen ikke løbe den risiko, at der er tid nok til at fragte dig til hospitalet, hvor det fornødne udstyr findes.

Hvis du bliver anbefalet at føde på hospitalet, så gør du klogest i at følge dette råd og ikke kræve din ret til at gennemføre en hjemmefødsel.

Annonce ♥

Fordele ved at føde hjemme

Hvis du har dårlige erfaringer med tidligere hospitalsophold, så hjælper det at være derhjemme, hvor du føler sig tryggest. Det er vigtigt for fødslen, at du forsøger at være så afslappet som muligt.

Den jordemoder som deltager i fødslen kan helt uforstyrret koncentrere sig om dig og fødslen. En anden fordel er også, at der derhjemme ikke er noget, der hedder besøgstider.

Det er som regel kun faderen, som er til stede under hele hospitalsopholdet, ved en hjemmefødsel kan du have de personer i hjemmet, som du ønsker, og så længe du ønsker dette.

Annonce ♥

Læs også: Derfor er fødselsforberedelse vigtigt

Ulemper ved at føde hjemme

Den største ulempe ved hjemmefødsel er, at hvis der pludselig opstår uforudsete komplikationer, så kan der være langt til nærmeste hospital. Psykisk kan det også være hårdt for dig, at du der havde glædet dig meget til en hjemmefødsel ikke får lov at opleve det alligevel.

Efter en hjemmefødsel vil der ikke som på hospitalet være professionelle folk, som du kan spørge til råds 24 timer i døgnet.

Annonce ♥

Planlægningen din hjemmefødsel

Ca. 2-3 uger før fødslen skal finde sted, vil jordemoderen komme hjem og snakke med dig. Her skal I aftale nærmere omkring selve fødselsforløbet, og hvordan du har forestillet dig, at hjemmefødslen skulle gå til.

Du vil få nogle praktiske oplysninger om, hvad der er smart at have klar i forvejen. Det kan være ting som masser af håndklæder og klude, affaldsposer, tøj til den nyfødte, avispapir til at dække gulvet af med.

Store trusser og hygiejnebind skal du også have, du vil bløde efter fødslen. Sørg også for pasningsmuligheder af andre hjemmeboende småbørn enten derhjemme eller ude.

Annonce ♥

Læs også: Sådan får du en god barsel


Rummet hvor fødslen skal finde sted

I skal også aftale, hvilket rum derhjemme du vil føde i. Rummet må ikke være for småt, da der skal være plads til, at jordemoderen og du selv kan bevæge jer frit omkring. Det skal heller ikke være et koldt rum.

Hvis du ikke føder i din seng, så skal sengen være klar til, at du kan lægge dig der efter fødslen. Sørg for at have en god lampe, så jordemoderen kan undersøge dig efter fødslen og evt. sy dig hvis nødvendigt.

Annonce ♥

Der skal også være et bord, hvor jordemoderen kan lægge sine ting.

Fødslen går i gang

Hospitalerne har en ordning om, at jordemødre har hjemmefødselsvagt. Den funktion er bemandet i 24 timer. Det er derfor ikke sikkert, at det er den samme jordemoder, som skal hjælpe dit barn til verden, som du har haft de indledende samtaler med.

Men det kan du også risikere, hvis du føder på hospitalet, det kommer helt an på, hvilken jordemoder, som har vagt, når du skal føde. Når din fødsel går i gang, skal du kontakte hospitalet, som så kalder den vagthavende jordemoder ud til dig.

Annonce ♥

Læs også: Huskeliste over ting du skal købe til baby

Hjemmefødsel frarådes hvis

– du tidligere har gennemgået en kompliceret fødsel

– du lider af en kronisk sygdom, som kræver en læges nærvær

Annonce ♥

– du venter tvillinger, trillinger etc.

– barnet ligger med sædet i bækkenet

– du udvikler svangerskabsforgiftning i løbet af graviditeten

Annonce ♥

– fødslen går i gang før den 38. uge

– fødslen ikke er gået i gang 14 dage efter terminsdatoen

Hvis der opstår komplikationer

Opstår der komplikationer under din hjemmefødsel, så vil jordemoderen anbefale, at du bliver indlagt, og at fødslen fortsættes på hospitalet. Eksempler på dette kan være

– at fostervandet siver, uden at du har veer

– at fostervandet er grønligt

– at fødslen trækker i langdrag

– at barnets hjerterytme tyder på stress hos barnet